Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Naar Amerika! Learning Experience

Overtuigingen kunnen hinderen. Om jouw overtuigingen om zeep te helpen, helpt het als je letterlijk uit je routines stapt. En op reis gaat. En dat doen we dus. Meestal naar Amerika, nu al weer zo’n 70 keer. In ruim 10 jaar zijn deze reizen tot een krachtige Recovery Tool getransformeerd. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken: It’s not tourism! Het zijn geen plezierreisjes!

Tijdens de reizen naar Amerika worden mensen in de gelegenheid gesteld kennis te
maken met andere wijzen van werken aan herstel van psychiatrische problematiek
en verslaving.

Deelnemers krijgen opdrachten voor-, tijdens- en na de reis. Al met al is het een leerperiode die 6 maanden in beslag neemt. Alles wordt in het werk gesteld om te leren door ervaring en uitwisseling. Er wordt voorzien in een strak georganiseerd programma van 8 dagen. A Recovery Crash Course in 8 Days. Ja, ook voor professionals en policy makers.

Het is een dankbaar moment als deelnemers aan het einde van de eerste of laatste dag, op hun ‘vrije’ zaterdag en zondag, met een brede glimlach op hun gezicht in het hotel worden verwelkomd. In de vroege ochtenduren wachten zij nog verwachtingsvol op de twee gidsen op het brede trottoir voor het Wellington Hotel, om vervolgens in koppels, zonder gidsen, de stad ingestuurd te worden. Deelnemers worden aangemoedigd om gesprekken met New Yorkers aan te gaan en aldus te ontdekken wat mensen die in die stad wonen, meemaken. Als bewijs van die ontmoetingen vragen we deelnemers iets mee terug te nemen wat aan die New Yorker toebehoorde. Die ervaringen worden gedeeld in de dagelijkse dialoog-sessie op één van onze hotelkamers. De verhalen zijn hartverwarmend, life changing. En dan moet het vijfdaagse programma vol werkbezoeken nog beginnen.

Rokus Loopik en Carla de Kraa

Lees verder op pagina 55 van het decembernummer van Participatie en Herstel.