Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Wat hebben we aan het nieuwe Beroepscompetentieprofi el Ervaringsdeskundigheid?

Op 1 november jl. vond de Dag van de Ervaringsdeskundige plaats, georganiseerd door de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvE) en het lectoraat GGZ en samenleving van de Hogeschool Windesheim. Ruim 600 aanwezigen, waarvan 350 live aanwezig in het auditorium van de hogeschool, volgden het vraaggesprek over het Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid (BCP-E). De voorzitter van de VvE Daantje Daniëls sprak met Wilma Boevink, Mannus Boote en Alie Weerman.

Na 10 jaar is er een nieuw Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid uitgekomen. De eerste verscheen in 2013. Hoe kwam dat zo?

Ervaringsdeskundig werken vergt ook kwaliteitseisen
Wilma Boevink: ‘Er kwam behoefte aan een beroepscompetentieprofiel, omdat wij als ervaringsdeskundigen aan de slag gingen in zorgorganisaties. We wilden zelf de kwaliteiten van ons werk daar formuleren. Niet alleen om die te waarborgen in die organisaties, maar ook om een standaard vast te stellen voor het ervaringsdeskundig werk. Dat zou ik zelf ook graag willen als ik patiënt ben. Ik wil niet zomaar de eerste de beste aan mijn bed die mij wil genezen of helpen.’ Daantje Daniëls: Zo van: ‘Ik ben ervaringsdeskundige en ik kom jou redden’.

Lees het artikel verder via deze pagina. Nog geen abonnee? Klik dan hier.