Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

’Wat zijn onze cliënten er beter van geworden?’

Ter gelegenheid van het 6e lustrum van dit tijdschrift werd in juni 2021 een ronde tafel georganiseerd onder leiding van Alie Weerman met Rosalie Metze als secondant, rond de vraag wat de cliënt met 30 jaar rehabilitatie- en hersteldenken opgeschoten is, als we naar de huidige stand van zaken kijken. Vijf personen werden op grond van hun expertise en/of rol in het tijdschrift uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over drie thema’s: 1. Stigma en inclusie; 2. Rehabilitatie en herstelondersteunende zorg; en 3. Professionalisering en ervaringsdeskundigheid. De neerslag van de discussie is vervat in dit artikel. Elders in het blad vind je de reacties en reflecties erop van enkele andere mensen in het veld.

De deelnemers

Huub Beijers – Heeft een connectie met het tijdschrift omdat hij in de eerste redactie van voorganger Passage zat, dertig jaar geleden. Hij werd door toenmalig hoofdredacteur, Marius Nuy, in de redactie van dit beginnende tijdschrift voor de maatschappelijke opvang gevraagd omdat er in de maatschappelijke opvang meer doeners dan schrijvers waren. Huub was in de jaren tachtig mede-oprichter van De Nuts in Nijmegen en is exdirecteur van het Basisberaad Rotterdam, iets wat we nu een zelfregiecentrum zouden noemen. Bij het Basisberaad is halverwege de jaren negentig het begrip ‘herstel’ gemunt, in een reeks gesprekken die Huub organiseerde met onder anderen Jos Droës, Wilma Boevink en Wouter van de Graaf in dialoog met Marianne Farkas en Judi Chamberlin uit Boston.

Lees het artikel verder via deze pagina of op pagina  9 van het lustrumnummer van 2021 van Participatie en Herstel. Nog geen abonnee? Klik dan hier.